Rijexamen informatie

Rijschool Gertjan Verweij Tiel

Rijexamen

Het rijexamen voor de personenauto duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor het kennismaking gesprek, vragen, ogen test, eventuele voertuigcontrole en de toelichting op de uitslag achteraf.

De aanvang

In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator.

Deze legt uit hoe het examen is ingedeeld. Na controle van jouw identiteitsbewijs overhandig je [het gesloten] formulier “Zelfreflectie”. Daarop heb je jezelf een cijfer gegeven hoe je over je eigen rijgedrag [in normale omstandigheden] denkt. De examinator zal pas na het examen, als hij/zij de examenuitslag  al gegeven heeft, dit formulier met je bespreken. Het heeft dus géén invloed op de uitslag van je examen.

Daarna volgt op het parkeerplaats een ogen test, waarbij je op een afstand van ongeveer 25 meter het kenteken van een auto moet kunnen lezen. het kan voorkomen dat de examinator je vraagt om iets te vertellen over de staat van de les auto qua veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan de bandencontrole.

Ook kan het voorkomen dat je gevraagd word om even de motorkap van je lesauto open te doenen daar iets over vertellen wat betreft de vloeistoffen die onder de motorkap gebruikt worden.

In de lesauto worden er nog een paar vragen gesteld over bepaalde knoppen en lampjes en wat je daarmee zou kunnen/moeten doen.

Rijschool Gertjan Verweij Tiel

De rit

De rode draad tijdens je gehele rijexamen is dat je uiteraard veilig, maar ook zelfstandig autorijden moet kunnen laten zien. De examinator let onder meer op je bediening van de auto, je kijkgedrag, hoe je de verkeersregels toepast, of je rekening houd met andere weggebruikers, maar ook of je milieuvriendelijk autorijden kan toepassen. Je krijgt 2 bijzondere verrichtingen in de vorm van een “omkeeropdracht” en een “parkeeropdracht”. Doe je eerst een toets? Dan krijg je ook een situatie bevraging Een gedeelte van het examen, ± 10 minuten, moet je zelfstandig rijden d.m.v. het “navigatiesysteem”.

De uitslag

Direct na afloop vertelt de examinator, in het examencentrum, de uitslag van het examen.

Als je bent geslaagd, zal de examinator er voor zorgen dat dit geregistreerd komt te staan in het Centraal Rijbewijzenregister, dit staat na 2 uur geregistreerd waarna je een afspraak kan maken. Bij je aanvraag op het gemeentehuis/stadshuis moet je meebrengen je legitimatiebewijs, een documenten-foto en een bankpasje waar geld op staat. Standaard staan er 5 werkdagen voor, om je rijbewijs op te komen halen.

TussenTijdseToets

Het is ook mogelijk om eerst een TussenTijdseToets te gaan doen. Deze gaat hetzelfde als het examen, maar het voordeel hiervan is, dat je alvast kan kennismaken met wat er tijdens het examen allemaal van je verlangt gaat worden. Een ander groot voordeel [misschien wel de belangrijkste] is dat wij [jij en je instructeur] er achter gaan komen hoe je ongeveer zal presteren onder [examen] druk. Een extraatje is dat als je de bijzondere verrichtingen voldoende hebt uitgevoerd, je deze op je eerstkomend examen niet meer hoeft te doen, dus dat je al je aandacht op het rijgedeelte kan zet

Klaar om jouw proefles in te plannen?

Kun je jezelf in mijn aanpak van rijles geven wel vinden?

Meld je dan zeker gratis aan voor een proef/kennismakingsles!