Home de Rijschool Tarieven Aanmelden Theorie Rijles Examen Contact Korting Downloads Facebook
 

Het rijexamen voor de personenauto duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor het kennismaking gesprek, vragen, ogen test, eventuele voertuigcontrole en de toelichting op de uitslag achteraf.

De aanvang,
In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator.
Deze legt uit hoe het examen is ingedeeld. Na controle van jouw identiteitsbewijs overhandig je [het gesloten] formulier “Zelfreflectie”. Daarop heb je jezelf een cijfer gegeven hoe je over je eigen rijgedrag [in normale omstandigheden] denkt. De examinator zal pas na het examen, als hij/zij de examenuitslag  al gegeven heeft, dit formulier met je bespreken. Het heeft dus géén invloed op de uitslag van je examen.

Daarna volgt op het parkeerplaats een ogen test, waarbij je op een afstand van ongeveer 25 meter het kenteken van een auto moet kunnen lezen. het kan voorkomen dat de examinator je vraagt om iets te vertellen over de staat van de auto qua veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan de bandencontrole.
Ook kan het voorkomen dat je gevraagd word om even de motorkap van je lesauto open te doen
en daar iets over vertellen wat betreft de vloeistoffen die onder de motorkap gebruikt worden.
In de lesauto worden er nog een paar vragen gesteld over bepaalde knoppen en lampjes en wat je daarmee zou kunnen/moeten doen.

De rit,
De rode draad tijdens je gehele rijexamen is dat je uiteraard veilig, maar ook zelfstandig autorijden moet kunnen laten zien. De examinator let onder meer op je bediening van de auto, je kijkgedrag, hoe je de verkeersregels toepast, of je rekening houd met andere weggebruikers, maar ook of je milieuvriendelijk autorijden kan toepassen. Je krijgt 2 bijzondere verrichtingen in de vorm van een “omkeeropdracht” en een “parkeeropdracht”. Verder krijg je een “stopopdracht” en een “situatiebevraging”.  Een gedeelte van het examen, zo’n 10 tot 12 minuten, moet je zelfstandig rijden d.m.v. het “navigatiesysteem”, een “cluster” van opdrachten of het rijden naar een “oriëntatiepunt”.

De uitslag,
Direct na afloop vertelt de examinator, in het examencentrum, de uitslag van het examen.
Als je bent geslaagd, zal de examinator er voor zorgen dat dit geregistreerd komt te staan in het Centraal Rijbewijzenregister, waarna je de eerst volgende werkdag je rijbewijs bij het gemeentehuis-/stadshuis kan gaan aanvragen. Bij je aanvraag op het gemeentehuis/stadshuis moet je meebrengen je legitimatiebewijs, een documenten-foto en geld [je kan natuurlijk ook pinnen]. Standaard staan er 5 werkdagen voor, om je rijbewijs op te komen halen.

TussenTijdseToets
Het is ook mogelijk om eerst een TussenTijdseToets te gaan doen. Deze gaat hetzelfde als het examen, maar het voordeel hiervan is, dat je alvast kan kennismaken met wat er tijdens het examen allemaal van je verlangt gaat worden. Een ander groot voordeel [misschien wel de belangrijkste] is dat wij [jij en je instructeur] er achter gaan komen hoe je ongeveer zal presteren onder [examen] druk. Een extraatje is dat als je de bijzondere verrichtingen voldoende hebt uitgevoerd, je deze op je eerstkomend examen niet meer hoeft te doen, dus dat je al je aandacht op het rijgedeelte kan zetten.

 
 
Zaterdag, 3 Juni 2023   
gertjanverweij.nl Webbouwvakker